Kryssning i Medelhavet

Vi är många som drömmer om att åka på kryssning i Medelhavet. Att åka på kryssning kan ge en mer intressant semester än att bara åka på ett semestermål. Man har möjlighet att uppleva olika kulturer, besöka flera otroliga städer och stränder och förstås att äta mat från flera olika kök.

Kryssning i Medelhavet

 

En rutt i Medelhavet

Man kan exempelvis ta en kryssning från en grekisk ö där man äter den typiska grekiska salladen med de fantastiska oliverna och fetaosten. Man fortsätter sedan uppåt till Albanien och Montenegro där man kan njuta av solen på stränderna och bada i det blå havet. Däremellan stannar man en dag ute till havs där man kan njuta av att bara ta det lugnt på båten. Man kan ligga vid poolen och ta del av alla de nöjen och upplevelser som finns på fartyget. Sedan åker man vidare till Kroatien där man kanske stannar i Split eller Dubrovnik. Där kan man strosa runt bland gamla, vackra byggnader och riktigt känna historien.

 

Kryssning i Medelhavet

Man tar sig sedan vidare till den italienska östkusten där man kan besöka exempelvis Venedig. I Venedig bör man passa på att med hjälp av de charmiga gondolerna ta sig runt på floderna som slingrar sig genom hela staden. Naturligtvis bör man också ta tillfället i akt och prova det italienska köket som bjuder på så många utsökta rätter. Man åker mellan destinationerna på nätterna. Varje kväll kan man njuta av den vackra solnedgången ute på havet och titta på den helt stjärnklara himlen. Varje morgon vaknar man upp på en fantastisk plats.

Kryssning i Medelhavet

Själva kryssningsresan

Man ska förstås inte heller förglömma att kryssningar är associerade med kristallklara blå havet som omger en på fartyget. En stor del av upplevelsen är just själva kryssningen och att bo på ett kryssningsfartyg. De flesta kryssningsfartygen erbjuder mängder med olika typer av mat och massor av underhållning som passar de allra flesta Det finns pooler för såväl träning som avkoppling, för gammal som ung. Känner man för att röra på sig brukar ofta finnas gym för de träningssugna. Om man vill ha en lugn promenad kan man gå på däck och bara njuta av utsikten och miljön.

Kryssning i Medelhavet

Kryssning för alla

Det kan vara en av de bästa sakerna med kryssningar, att det passar de flesta. Eftersom det är designat för människor i alla åldrar och för att matcha de flestas intressen. Det brukar finnas olika typer av nöjen som sol, bad, shopping, bio, shower och dans och för barnen kan det finnas bollhav eller lekrum.
Det kan dessutom vara en bra lösning om man är flera stycken som vill besöka olika resmål. Exempelvis om en vill åka till Grekland och en annan till Italien så kan båda få som de vill under samma resa.

 

Kryssningsfartyget

Det finns flera olika bolag som erbjuder kryssningar i Medelhavet. Eftersom det finns flera olika alternativ kan man spendera en hel del tid bara att titta igenom vad olika kryssningarna erbjuder. Det kan vara en rolig uppladdning inför resan. Man behöver dock inte göra fullt så avancerade efterforskningar.
Om man funderar på att åka på kryssning bör man dock undersöka vilka kryssningsfartyg som går till vilka destinationer och hur kryssningsfartygen ser ut. Kryssningsfartygen brukar hålla en hög standard men det kan variera lite vad som erbjuds i form av underhållning, mat och dryck. Ett kryssningsfartyg kanske fokuserar mer på utemiljön och pooler medan ett annat fokuserar mer på kvällsunderhållningen. Genom att göra lite efterforskningar så är det lättare att välja det som passar ens egna intressen bäst.
Det viktigaste är naturligtvis rutten, vilka destinationer kryssningen besöker. Vill ni åka runt bland de grekiska öarna? Vill ni hellre besöka flera orter i Italien? Eller kanske besöka flera olika länder? Man kan exempelvis åka på Italiens östra sida, enligt beskrivningen ovan. Man kan också åka på västra sidan om Italien, där man har möjlighet att besöka Spanien och Malta samt de italienska öarna Sardinien och Sicilien.

Kryssning i Medelhavet

Rederier

Bolagen utgår också från olika destinationer samt har olika arrangörer i olika länder. Det finns exempelvis brittiska rederier och fartyg, det finns också italienska och spanska. Detta är något som kan påverka exempelvis vilken mat som serveras. På ett brittiskt fartyg kan det sannolikt serveras afternoon tea till fika medan på ett italienskt fartyg kan maten vara mer inspirerad av det italienska köket. Det brukar dock vara bufféer med många olika alternativ. De flesta brukar därför hitta något som man tycker om oavsett vilket fartyg som man väljer. Men det är alltid mest fördelaktigt om man kan hitta det alternativ som passar en allra bäst.

Kryssning i Medelhavet

Boka resan

När man bokar en kryssningsresa är det också bra att titta på vad som ingår. Om det endast är kryssningen som ingår eller även resan till och från den destination som kryssningsfartyget utgår från. På ett eller annat sätt behöver man ta sig från Sverige till den hamn där fartyget avgår och sen naturligtvis tillbaka. I de flesta fall så vill man därför ha ett anslutningsflyg. Vissa kan dock vilja åka på kryssning i samband med en annan semester, eller att man bor utomlands. Då vill man förstås inte att det ingår ett flyg till och från Arlanda exempelvis. Man kan antingen boka direkt via rederierna eller via olika arrangörer. Det finns exempelvis flera svenskar arrangörer och resebyråer som säljer kryssningsresor, exempelvis Resia och Ticket.

En fördel med att köpa hela resan i ett paket, inkl. flyg är att man oftast är mer skyddad. Om man exempelvis har bokat via en researrangör kan man ofta få hjälp om något krånglar. Man kan också