Grekland

Månad Medeltemp dag Medeltemp natt Vattentemp Regnfria dagar
Januari 13°C 7°C 16°C 19
Februari 14°C 7°C 15°C 19
Mars 17°C 9°C 15°C 24
April 20°C 12°C 16°C 27
Maj 25°C 16°C 19°C 29
Juni 30°C 21°C 22°C 29
Juli 33°C 24°C 24°C 31
Augusti 34°C 24°C 25°C 31
September 29°C 20°C 24°C 29
Oktober 24°C 16°C 22°C 26
November 19°C 12°C 20°C 24
December 15°C 9°C 17°C 20

Temperaturerna och antalet regnfria dagar kan variera beroende på vart i Grekland man åker. Exempelvis är Rhodos i snitt några grader varmare varje månad än Kos. Det kan därför vara bra att undersöka de specifika platserna en och en.

Städer

Huvudstad: Aten (ca 3 131 000 invånare)

Andra större städer: (2) Thessaloniki, (3) Patras, (4) Heraklion, (5) Ioannina, (6) Larissa

Öar: Några av de större och mest populära öarna att besöka är Kreta, Korfu, Rhodos, Samos, Kos, Kalymnos och Zakynthos. Flera av öarna trafikeras av olika typer av kryssningar eller båtturer. Exempelvis är det flera kryssningar som startar från Korfu. Dessa är oftast medelhavskryssningar så de går inte bara i Grekland utan till flera länder vid Medelhavet. Ett alternativ för att se några av de mindre öarna är att öluffa. Detta skiljer sig från en vanlig kryssning då det oftast är mindre båtar eller färjor som färdas mellan öarna. Man bor heller oftast inte på båten utan på öarna. Vissa av öarna kan man bo på, i olika varianter av logi, medan andra öar kan man åka till över en dagsutflykt.

Känt för

Grekland är känt för väldigt mycket, i allt från ett turistperspektiv till historia, kultur och nutida samhällsfrågor. De flesta svenskar har nog någon bild av Grekland, om inte annat som resmål eller semesterparadis.

Grekisk mat

Grekland erbjuder mycket god mat i olika varianter. Man kan hitta allt från snabbmat till finare middagar, såväl som sallader och små tilltugg.

Gyros – man kan säga att det är en variant av kebab. Serveras ofta i pitabröd med någon form av sallad.

Souvlaki – som grillspett. Ofta kött, men även grönsaker, som grillas på spett. Serveras ofta med pitabröd eller strips, sås och sallad.

Grekisk sallad – det finns flera olika varianter men de viktigaste ingredienserna är tomater, gurka, fetaost, oliver och rödlök. Därtill ska det egentligen vara sardeller till, vissa har också isbergssallad eller andra komponenter i salladen.

Snacks – åker man till Grekland bör man definitivt äta oliver. De har några av världens bästa oliver, få tilltugg passar så bra som salta oliver en varm dag.

Dryck

Mest kända drycken är Ouzo som är en sprit med anissmak. Den är stark (ofta 38-42%, men finns upp till 49%) och dricks ofta med vatten. När man blandar den med vatten får den sin typiska grumliga, vitaktiga färg. Det är inte ovanligt att dricka det efter maten och flera restauranger erbjuder det efter måltiden. Men det går också utmärkt att dricka till maten.

Bästa tiden att åka

Grekland är ett väldigt populärt resmål under sommarmånaderna. Det är då det är som varmast, havet får en behaglig badtemperatur och allt är öppet under under turistsäsongen. Söker du sol och bad är sommaren därför ett bra alternativ. Om man inte vill ha 30 grader plus kan det vara en god idé att åka tidigare eller senare på säsongen. Vill man bada kan senare på säsongen vara det bästa alternativet då havet värmts upp under sommaren så det är skönt i vattnet men solen är inte lika varm under dagarna.

Vill man inte trängas med mängder av andra turister är det bra att undvika att åka juli-augusti. Från mitten av juni, när skolorna slutat och semesterperioden startat, börjar turisterna strömma in. Tänk också på att semesterperioderna kan se annorlunda ut i andra länder. Därför kan det vara mycket turister även i slutet av sommaren, när semesterperioden i Sverige har passerat.

Vill du uppleva Grekland snarare än att åka på en sol- och badsemester kan du passa på att åka under lågsäsong. Då kan det också vara större chans att hitta billiga resor. Det man ska tänka på är att vädret inte bara är svalare utan det är också större risk för regn och oväder. Dessutom bör man vara beredd på att allt kanske inte är öppet. I synnerhet om man åker till en turistdestination, där vissa väljer att bara ha öppet under högsäsong. Detta är inte specifikt för Grekland utan är vanligt på många platser som har säsongverksamhet. Man kan jämföra det med skidorterna i Sverige, där många hotell, barer och restauranger har mer begränsade öppettider under sommarhalvåret.

Ska man åka på en kryssning kan man räkna med att man behöver åka på sommarsäsongen.

Mer om Grekland

Grekland är känt för sina många vackra öar som man kan öluffa mellan. Öarna erbjuder vacker natur och omges av kristallblått hav, där man kan bada från fantastiska stränder.

Därtill är de också kända för sin mat, med allt från gyros till grekisk sallad. Salladen finns i stort sett överallt nu men den är absolut godast i Grekland med deras salta fetaost, fräscha oliver och solmogna, söta tomater.

Grekland är ofta förknippat med sol och bad, ett riktigt semesterparadis för de som vill koppla av och vila. Det finns många barnvänliga hotell med många bra aktiviteter för stora och små. Naturen och klimatet är väldigt passande för solsemester. Men Grekland har så mycket mer att erbjuda.

Med sin långa och fascinerande historia är Grekland ett bra alternativ för den som söker kultur och historiska platser. Vill du lära dig mer om världens historia är Grekland nästan ett måste. Historiska platser finns runtom landet och dess öar. Det går därmed att ta en renodlad historieresa likväl som att få historiska inslag på sin solsemester.

Söker du hellre en citysemester? Då kan Aten vara ett bra alternativ. Ett alternativ som ofta hamnar i skymundan i jämförelse med resten av Grekland och städer i andra länder. Men Aten har mycket att erbjuda.

Frågor om Grekland

Det finns många Facebookgrupper, både på svenska och engelska, som man kan vända sig till om man har frågor. Där kan man hitta människor som åkt till Grekland årligen i många år. Även personer som flyttat till Grekland samt greker (som antingen bor i Grekland eller flyttat därifrån). I dessa grupper brukar man kunna få hjälp och tips gällande det mesta. Undrar du hur ett särskilt hotell är kan du mycket väl hitta någon som bott på hotellet. Undrar du vart det är bäst att åka kan du få många förslag (med viss risk för argumentation då alla har sitt favoritställe). Funderar du på om vissa saker finns eller går att undvika, t.ex. mat för allergiker, kan dessa grupper också vara till hjälp.