Destinationer i Medelhavet

Att kryssa runt i Medelhavet kan vara en drömresa utan att vara till ett mardrömspris. Det går att hitta kryssningar till väldigt överkomliga priser. Dessutom finns det många olika alternativ. Allt från några dagar eller en vecka fördelad på ett par-tre öar till två veckor, eller mer, med olika destinationer varje dag. Ett alternativ för den som väljer mellan en kryssning eller en ”vanlig” resa kan man faktiskt kombinera det. Detta kan också bli ett billigare alternativ.

Billiga kryssningar i Medelhavet

Många destinationer vid Medelhavet har båtar och färjor som går mellan olika öar och städer. Om man åker till någon av dessa destinationer kan man man utforma en egen variant av en minikryssning. Först behöver man titta på vilka resmål som är relevanta, där det går färjor och båtar. Har man någon preferens för vilken del av Medelhavet man vill till kan det vara bra att börja där.

Destinationer i Medelhavet
Passagerarfärja som är på väg till Malta.

Kryssning runt Italien

Ett alternativ är att åka till Italiens västra sida, där hittar man bl.a. Neapel, Genua och flera mindre orter. Även öarna Sicilien och Sardinien ligger på västra sidan, båda med flera hamnar. Därifrån går också färjor och båtar till bl.a. Malta, Spanien, Frankrike (inkl Korsika) och Tunisien. Vissa rutter trafikeras ofta och av flera företag, med olika typer av båtar och färjor. Exempelvis mellan Malta och Sicilien går både större, långsammare färjor, snabbare färjor och speedboats. Malta är ett väldigt litet land och de flesta vattentransporter går till Valletta, huvudstaden, eller hamnarna på sidan av Valletta. Det är dock därför snabbt gjort att ta sig till andra sidan ön, eftersom distanserna är korta. Sicilien är betydligt större och har fler hamnar, bl.a. i Palermo (Siciliens huvudstad), Catania och Pozzallo. De är på olika delar av ön och erbjuder rutter till olika destinationer, men man kan enkelt ta sig mellan orterna med buss, tåg eller bil.

Andra rutter är mindre trafikerade och kan kräva lite mer planering. Däremot är det oftast inget problem att ta sig runt. Vill man köra runt på fastlandet finns också flera färjor med biltransport. Det man bör ha i åtanke då är att se till att man köper en biljett som inkluderar bilen.

Olika typer av kryssningar

Destinationer i Medelhavet

Vill man åka på en traditionell kryssning erbjuds flera olika alternativ i detta område. Vissa med olika destinationer varje dag och andra då man t.ex. spenderar några dagar på Sicilien och några dagar på Malta. Dessa har olika fördelar, vill man se så många platser och länder som möjligt är första alternativet bättre. Vill man hellre se mer av ett länderna kan andra alternativet, då man stannar längre på respektive plats längre, vara bättre.

Ett annat alternativ är att åka runt i Adriatiska havet, som ligger mellan Italiens östra sida och Balkan. Där finner vi bl.a. Venedig, Ancona och Bari på den italienska sidan. På andra sidan finner vi bl.a. Split och Dubrovnik i Kroatien, Bar i Montenegro och Durrës i Albanien. Det finns även där många olika alternativ för rutter mellan de olika destinationerna. Därifrån kan man också åka ner mot Grekland. Framförallt den grekiska ön Korfu kommer ofta upp vid sökningar på kryssningar i Medelhavet. Detta för att det är en utgångspunkt för kryssningsfartyg, bl.a. i Adriatiska havet.

Kryssning runt Grekland

Ett tredje alternativ är att åka runt bland de grekiska öarna, en variant av ö-luff. Antingen kan man bo på olika öar varje natt, eller åka på dagsutflykter till olika öar. Grekland har flera tusen öar i varierande storlekar. De har väldigt mycket att erbjuda så man kan utan problem spendera ett par veckor med att åka runt och uppleva övärlden.